ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ (ΚΕΝΤΗΜΑ)

Στο Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών λειτουργεί Εργαστήριο Χειροτεχνίας με υπεύθυνη την αγαπητή κυρία Άντζελα Τάτση.

Αντλώντας πληροφορίες από την πλούσια παρακαταθήκη με τα μοναδικά καλλιτεχνικά κεντητικά δημιουργήματα της παραδοσιακής και όχι μόνο λαϊκής τέχνης στο Εργαστήριο Χειροτεχνίας θα γίνεται μελέτη παραδοσιακών χειροτεχνημάτων που έχουν αντέξει στον χρόνο και που εκτός του ότι φέρουν μαζί τους ιστορικά στοιχεία είναι φορτισμένα συναισθηματικά και συγκινησιακά. Αναλύοντας τα στοιχεία και τις βελονιές από διαφορετικές πηγές αυτά θα προσαρμόζονται στο πνεύμα, στις σύγχρονες ανάγκες και τις επιθυμίες των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα διδάσκονται τρόπους κατασκευής εργόχειρων, μοντελισμό , διαφορετικές βελονιές και επιλογή χρωμάτων.

Πόσα πολλά πράγματα μπορεί να κάνει κάποιος με μια βελόνα και λίγη κλωστή!

«Στο Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών δίνουμε μέλλον στο παρελθόν»

ΑΦΗΓΗΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’αρχινήσει...»

...και τα παιδιά μας στο Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών να «περιπλανηθούν» μέσα από έναν ανατρεπτικό και βιωματικό τρόπο στην ιστορία, τα έθιμα και τα ήθη του τόπου μας.

Η Αφήγηση του Λαϊκού Παραμυθιού ξεκινά τον Οκτώβριο και θα πραγματοποιείται δυο Κυριακές κάθε μήνα στην Αίθουσα του 2ου ορόφου του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών από τη νηπιαγωγό και ειδικευμένη στην αφήγηση λαϊκών παραμυθιών κα Δήμητρα Νικολοπούλου.

Η κα Δήμητρα Νικολοπούλου με τον καθηλωτικό αφηγηματικό της λόγο θα «συνοδεύει» τα παιδιά μας στην ομορφιά της λαϊκής μας παράδοσης και θα τους «ανοίξει» ένα παράθυρο στην γνώση με τον πιο κλασσικό και διαχρονικό παγκόσμια τρόπο: αυτόν της προφορικής διάδοσης της ιστορίας.

 Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τα παιδιά μας!

Λίγα λόγια για την κα Δήμητρα Νικολοπούλου: Είναι Νηπιαγωγός και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχολικής ψυχολογίας, αγωγής υγείας, αφήγησης παραμυθιού και ελληνικού λαϊκού παραμυθιού. Είναι απόφοιτη της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης της Αθήνας και ασχολείται χρόνια με την ελληνική παράδοση, τη μουσική, τον χορό και το τραγούδι.

«Στο Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών δίνουμε μέλλον στο παρελθόν»

 

 

Ποντιακοί Χοροί

Οι Πόντιοι είναι οι Έλληνες που κατάγονται από την περιοχή του Πόντου, δηλαδή τα νότια παράλια του Εύξεινου Πόντου. Ο Ελληνισμός στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου ανάγεται από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους. 

Η Μικρασιατική καταστροφή, η ανταλλαγή πληθυσμών, οι διωγμοί, η γενοκτονία είναι στάδια μιας πολύχρονης  εξαντλητικής πορείας που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου.

Η πλειονότητα των Ποντίων προσφύγων που ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε σε διάφορες περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και την Θράκης έφεραν μαζί τους τη μουσικοχορευτική παράδοσή τους που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Οι ποντιακοί χοροί χαρακτηρίζονται από έντονη δυναμικότητα με αρκετά πολεμικά στοιχεία. Οι πιο γνωστοί ποντιακοί χοροί είναι ο πολεμικός χορός ‘σέρα’ και ο χορός των μαχαιριών.

Τους συνοδεύουν η ποντιακή λύρα (ο κεμεντζές), το νταούλι και το τουλούμι, δηλαδή ο ασκός.

 Για δώστε 'μεν έναν ρακίν κι έναν νερόπον κρύον,
αρχινώ να τραγωδώ, λελέβω σας, απ' ολίγον-ολίγον.

… το παραπάνω στιχάκι είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα ποντιακού τραγουδιού.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών με σεβασμό στην ιστορία, στη γλώσσα, στα ήθη και στα έθιμα των Ποντίων επιθυμεί να αναδείξει τα ξεχωριστά στοιχεία του λαϊκού τους πολιτισμού δημιουργώντας χορευτικά τμήματα που διδάσκονται αποκλειστικά ποντιακούς χορούς.

Για έλα έλα πούλι μ’ , με τ’ εμέν έλα γιάβρι μ’… σε έναν λαό που δεν μπορεί να πάει στην πατρίδα του αλλά νιώθει ότι βρίσκεται εκεί κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή...

Λειτουργούν Τμήματα  
• Τμήμα Φοιτητών
• Τμήμα Ενηλίκων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών για πρώτη φορά λειτουργεί το Εργαστήριο Χειροποίητων Κατασκευών για ενήλικες με συντονίστρια την κυρία Λένα Γκότση.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι από την μια η δημιουργική απασχόληση των συμμετεχόντων και από την άλλη η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και η επαφή τους με υλικά και τεχνικές που θα τους δώσουν έμπνευση και γνώσεις.
Η δημιουργία χειροποίητων μικρο-έργων τέχνης αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης και μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας.

«Στο Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών δίνουμε μέλλον στο παρελθόν»

Παραδοσιακός Χορός

Από την επανίδρυσή του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών, το 1976, βασικοί στυλοβάτες  του  ήταν και είναι οι Δάσκαλοί του. Κατά  παράδοση είναι μαθητές του ΛτΕΠ που περνώντας τα χρόνια μέσα σε αυτό αναλαμβάνουν με την σειρά τους να μεταδώσουν αυτά που έχουν μάθει από τους προηγούμενους στους επόμενους. Αυτή η «αλυσίδα» είναι που διατηρεί τη συνοχή και τη συνέχεια που χαρακτηρίζει το Λύκειο τόσο στην διαφύλαξη και διάδοση της ελληνικής παράδοσης, όσο και στις σχέσεις των ανθρώπων του. Δεν είναι τυχαίο που όλοι τους νιώθουν για αυτό πως είναι το δεύτερο σπίτι τους. Το «Σπίτι» τους, λοιπόν, είναι υπερήφανο για αυτούς και τους ευχαριστεί όλους που μέσα στα χρόνια το έχουν στηρίξει με την αγάπη και την διδασκαλία τους.


Στο Λύκειο Ελληνίδων Πατρών διδάσκονται ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από κάθε περιοχή της Ελλάδας και λειτουργούν τα ακόλουθα χορευτικά τμήματα:

• Τμήμα Παιδικό
• Τμήμα Εφηβικό
• Τμήμα Φοιτητών
• Τμήμα Ενηλίκων

   Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών τα απογεύματα της Πέμπτη, της Παρασκευής και τα πρωινά του Σαββάτου για τα παιδικά τμήματα προχωρημένων και αρχαρίων και τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου για τους ενήλικες. Τα απογεύματα της Τρίτης λειτουργούν τμήματα για τους Ποντιακούς Χορούς.
  Η έναρξη μαθημάτων για τα παιδικά τμήματα γίνεται με το άνοιγμα των σχολείων (μέσα Σεπτέμβρη) ενώ για τα τμήματα ενηλίκων γίνεται αρχές Οκτώβρη.
  Η λήξη των μαθημάτων γίνετ
αι στα μέσα Ιουνίου με την διοργάνωση μιας εκδήλωσης ή ενός γλεντιού με τη συμμετοχή όλων των Τμημάτων.
 Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛτΕ Πατρών έχει ορίσει Έφορο Εθνικών Χορών την κ. Σπηλιωτοπούλου Εύη.

 Από το 1980 υπεύθυνος των χορευτικών τμημάτων ενηλίκων και εφήβων είναι ο κ. Δημήτρης (Τζίμης) Ηλίας. Αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες της μελέτης της ελληνικής παράδοσης και ακούραστα συνεχίζει να μελετά ό,τι σχετικό με τους χορούς, τα τραγούδια, τις φορεσιές και τα έθιμά μας και να διδάσκει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Λύκειό μας συνεχίζει ως δάσκαλος και καλλιτεχνικός διευθυντής. 

 Διάδοχός του στο διδακτικό έργο είναι ο κ. Βασίλης Σταμόπουλος – δάσκαλος ενηλίκων και παιδιών- ο οποίος έχει υπάρξει ένα από τα πρώτα «παιδιά» του Λυκείου (1978) και ποτέ δεν έφυγε από κοντά του. Από το 1989 που ξεκίνησε να διδάσκει έχει αναλάβει να μεταδώσει τις γνώσεις και τις αξίες που «κληρονόμησε» μέσα σε αυτό.


Η διδασκαλία των παιδικών τμημάτων γίνεται από παλιούς μαθητές του Λυκείου των Ελληνίδων που με τη σειρά του μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις του στους νεότερους.

Την ομάδα των δασκάλων για το  διδακτικό έτος 2023-2024 συμπληρώνουν οι κυρίες Νεκταρία-Μαρία ΜπονάτσουΣωτηρία Μπαρδάκη, Κατερίνα–Παυλίνα Μπατάλη, Βένια Πολυχρονοπούλου, Ειρήνη Σαρκάβελα και οι κ. Γιώργος-Νίκος Παναγιωτάρας και Άγγελος Σέντας.

Δάσκαλος των Ποντιακών Χορών ο κ. Νίκος Λιβάνης

Επικοινωνία

               

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 32, 1ος όροφος
     (μεταξύ Μαιζώνος και Κορίνθου)
      Πάτρα - Αχαΐα ΤΚ: 26223
Τηλέφωνο/Φαξ: +302610220531
E-mail: lepatras@otenet.gr

Ωράριο Επικοινωνίας
Δευτέρα - Τετάρτη: 18:00-21:30
Τρίτη - Πέμπτη: 18:00-21:00
Παρασκευή: 17:30-21:00
Σάββατο: 10:00-12:00 και 17:00-21:00

Σάρωσε Εδώ

 

  ΦΟΡΜΑ ΕΠΑΦΗΣ

 

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε καταχωρώντας το e-mail σας

Το Λύκειον των Ελληνίδων στις 5 Ηπείρους