Ποντιακοί Χοροί
Οι Πόντιοι είναι οι Έλληνες που κατάγονται από την περιοχή του Πόντου, δηλαδή τα νότια παράλια του Εύξεινου Πόντου. Ο Ελληνισμός στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου ανάγεται από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους.
Η Μικρασιατική καταστροφή, η ανταλλαγή πληθυσμών, οι διωγμοί, η γενοκτονία είναι στάδια μιας πολύχρονης εξαντλητικής πορείας που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου.
Η πλειονότητα των Ποντίων προσφύγων που ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε σε διάφορες περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και την Θράκης έφεραν μαζί τους τη μουσικοχορευτική παράδοσή τους που διατηρείται μέχρι και σήμερα.
Οι ποντιακοί χοροί χαρακτηρίζονται από έντονη δυναμικότητα με αρκετά πολεμικά στοιχεία. Οι πιο γνωστοί ποντιακοί χοροί είναι ο πολεμικός χορός ‘σέρα’ και ο χορός των μαχαιριών.
Τους συνοδεύουν η ποντιακή λύρα (ο κεμεντζές), το νταούλι και το τουλούμι, δηλαδή ο ασκός.
Για δώστε 'μεν έναν ρακίν κι έναν νερόπον κρύον,
αρχινώ να τραγωδώ, λελέβω σας, απ' ολίγον-ολίγον.
… το παραπάνω στιχάκι είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα ποντιακού τραγουδιού.
Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών με σεβασμό στην ιστορία, στη γλώσσα, στα ήθη και στα έθιμα των Ποντίων επιθυμεί να αναδείξει τα ξεχωριστά στοιχεία του λαϊκού τους πολιτισμού δημιουργώντας χορευτικά τμήματα που διδάσκονται αποκλειστικά ποντιακούς χορούς.
Για έλα έλα πούλι μ’ , με τ’ εμέν έλα γιάβρι μ’… σε έναν λαό που δεν μπορεί να πάει στην πατρίδα του αλλά νιώθει ότι βρίσκεται εκεί κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή...